Uppträd på zoo med rätt utstyrsel

Ett sätt att locka fler besökare till ett zoo eller en djurpark är att ha uppträdande med djuren där. Dock är det viktigt att du följer regler angående djurens rättigheter och välmående och att du framför allt kan handskas med djuret du ska uppträda med. Med rätt concealer, klädsel och shownummer kan du och ditt djur göra succé.

Många barn älskar att se hur människan kan interagera med djur, framför allt de djur som anses väldigt farliga. Ända sedan hundratals år tillbaka försörjde sig folk på cirkus och att åka runt med vagnar med ett eller ett par djur, clowner och andra speciella individer som fick uppträda för några kronor. Den tiden är ännu inte förbi men det har satts upp fler regler som att man inte får diskriminera någon eller vara elak mot djuren. I alla fall i Europa och Norden är vi väldigt noga med det, medan det i andra länder runt om i världen fortfarande inte uppdagas lika mycket.

Rätt utstyrsel och sminkning

Att uppträda med djur fordrar inte bara ett bra handlag och respekt mellan djuret och människan, det handlar även om att ge rätt intryck till publiken. När du håller på med ormar kan du exempelvis sminka dig med rikligt med concealer, ha en dunboa omkring dig i någon gräll färg och använda en spektakulär hatt. Ett tips är att använda en klädsel och en sminkning som fungerar och ser lite otäck ut när du håller på med lite mer farliga djur under uppträdandet. Dock inte så otäck att du skrämmer iväg besökarna. Se också till att använda handskar av olika slag beroende på om du handskas med en orm som gör konster, en stor ara med vass näbb eller kanske till och med ett lejon som ska göra konster.

Läs på om djuret

Du som uppträder med ett djur måste vara väldigt kunnig om det djurets egenskaper och karaktär. Det är inte samma sak att uppträda med en kanin som det är att göra konster tillsammans med en boaorm. Om djuret inte är alltför farligt skulle en del av showen också kunna innebär att barn eller vuxna efteråt skulle kunna komma upp på scenen för att klappa djuret eller kika närmare på det, men det beror naturligtvis på omständigheterna. Du som ska göra en show med ett djur måste följa strikta regler och ha stor erfarenhet av hur man behandlar det.