Zoo – planera ditt besök för en bättre upplevelse

Planerar du att gå på zoo i helgen? Kanske ska du ta med barnen, barnbarnen eller gå själv med vänner och familj. Att besöka ett zoo är något som många människor uppskattar, speciellt om det är riktigt fint väder. På ett zoo kan du inte bara se djur som vanligtvis inte finns i de svenska skogarna, utan i många fall kan du även strosa runt i fina naturreservat, ta en glass på en bänk och köpa souvenirer.

I Sverige finns det gott om bra och stora djurparker att besöka. Några av de mest kända är Kolmården, Eskilstuna Zoo och Skansen i Stockholm. Då många djurparker är mycket stora och täcker upp ett riktigt brett område är det vanligt att det tar ett flertal timmar, eller en hel dag, att gå igenom hela. Naturligtvis behöver du inte stanna och titta på varje djur, men om du är riktigt djurintresserad och vill vara på plats länge bör du planera ditt besök för bästa upplevelse.

4 tips för bästa zoo-upplevelsen

Man kan tro att man inte behöver planera speciellt mycket för att gå på zoo, men ska du befinna dig i djurparken under en hel dag kan du ändå behöva planera för att få en så bra vistelse som möjligt. Här nedan listar vi ett flertal saker som är bra att ha i åtanke inför ditt besök.

1. Kläder och vindskydd

Oavsett om solen är gassande het kan det när som helst komma regn eller vind. Se därför till att du inte bara besöker djurparken i kläderna som du bär på kroppen, utan att du även packar med regnkläder eller vindjacka om vädret skulle vända. Detta är extra viktigt om du besöker djurparken med små barn.

2. Satsa på en bra kikare

De allra flesta burar och inhägnader är planerade för att du ska kunna se djuren så bra som möjligt, men djuren behöver också skydd från människors nyfikna blickar. Vill du vara säker på att få den bästa upplevelsen rekommenderar vi att du tar med dig en bra kikare. En stjärnkikare/teleskop är oftast för stora och även om de har en riktigt bra lins lämpar de sig inte för zoobesöket. De större och mer högkvalitativa stjärnkikare/teleskop som säljs på marknaden är dock utmärkta om du vill spana på stjärnorna efter besöket.

3. Matsäck och dryck

Majoriteten av alla djurparker och zoon i Sverige säljer mat och dryck, men det är inte ovanligt att priserna är riktigt höga. Visst kan du äta på plats om du så önskar, men se till att du även packar med något mellanmål och dryck. En flaska vatten är extra viktigt om det är varmt ute och ni planerar att promenera länge bland djuren.

4. Använd en karta

Det är inte helt ovanligt att djurparker är så stora att man lätt går vilse och här kan inte ens den bästa stjärnkikare/teleskop hjälpa dig. Se därför till att du tar med dig en karta över djurparken när du går igenom entrén. Med en karta blir det lättare för dig att hitta till de olika djuren, till toaletterna, restaurangen eller informationsdisken.