Världens största zoo

En rolig sysselsättning för alla åldrar är att göra ett besök på ett zoo. Men självklart finns det både bra och dåliga exempel på djurparker och det finns en och annan djurpark som fått svidande kritik för bland annat misskötta djur och bristfälliga rutiner, även här på hemmafronten. En av de kändaste parkerna i världen är det mytomspunna Bronx Zoo i New York, som har blivit förevigad i många filmer och filmreferenser. Men det zoo som faktiskt har flest djursorter av alla djurparker i världen är det tyska Berlin Zoo.

Gigantiska parker med enorma utbud

Berlin Zoo har över 14 000 olika djur i hela 1388 olika arter i sin omfattande samling. Här finns stora akvarium fyllda med liv, alla tänkbara djur på

Multi-ethnic group of children (7 to 11 years) at zoo. Focus on giraffe and boy in foreground feeding giraffe.

land, inklusive ett unikt utbud av flodhästar i naturlig miljö. Kort sagt är ett besök på Berlin Zoo ett måste för alla djurälskare och parken underhåller och överraskar ett stort antal besökare varje år. Ett annat populärt zoo som håller extremt bra kvalitet är den spanska djurparken ”Loro Parque” som har en imponerande samling av djur. Bland annat finns gorillor, jaguarer och späckhuggare bland deras utbud av däggdjur. Även kräldjur, fiskar och fåglar har varsin omfattande samling av vackra och intressanta djur, till exempel finns flamingos och pingviner från fåglarnas värld och alligatorer från den krypande sidan. På hemmaplan har vi haft en del skriverier och skandaler inom djurparksvärlden. Men svenska Parken Zoo är nu såld och en uppryckning är startad för att åter förtjäna besökares uppskattning.

Djurparker har även fått svidande kritik

Förhållandena för djuren på Parken Zoo upprörde en hel nation när Uppdrag Granskning gick in på djupet bakom det uppenbara slarv och inkompetens inom ledningen. Det tvingade fram en förändring och andra krafter tog vid för att styra skutan rätt, ett arbete som har gett resultat. Utomlands har det även förekommit stora skandaler. I USA fick en djurpark i Nebraska väldigt starka reaktioner när gorillan Harambe sköts ihjäl i sin inhägnad, efter att en fyraårig pojke hade trillat in i inhägnaden. Krav på ledningens avgång från den upprörda allmänheten hördes, precis som att det uttrycktes missnöje mot pojkens föräldrar som hölls ansvariga för den tragiska utgången, för att de inte ha haft tillräcklig uppsikt över sitt barn. Men det finns väldigt mycket fler välskötta djurparker med djurens väl i ständigt fokus. Ett djurparksbesök är både en stark upplevelse och ett roligt nöje som utbildar. Passa på att besöka någon av all de många bra djurparkerna i världen för oförglömliga minnen.