Olyckor på zoo

Att besöka ett zoo kan vara väldigt spännande och nära inpå magiskt för både barn och vuxna. Här får man en chans att uppleva djur i verkligheten som man annars kanske bara sett på film, eller i vissa fall bara hört talas om. Att gå på zoo och vara nära farliga djur som lejon och giftiga ormar kan ibland kännas läskigt eftersom man litar helt på att skyddsnäten och glasen skyddar en ifrån djuren. Ibland händer det dock att människor ofrivilligt kommer i kontakt med djuren på ett zoo, som när en fyraåring kröp in till gorillorna.

Säkerhetsåtgärder man gör på svenska djurparker

Indonesian girls pointing at python in terrarium

När man anordnar en djurpark eller tar ditt nya djur är inhägnaden det första man börjar planera. Tanken är att de ska vara så säkra som möjligt utan att hindra besökarna från att titta på djuren. Det gäller även att anpassa skydden på ett sätt att besökare inte kan kasta in föremål eller mat till djuren, då detta kan påverka deras vardagliga liv på ett negativt sätt. Skydden man sätter upp här i Sverige varierar beroende på hur farligt djuret beräknas vara. På både Kolmården och på Skansen, där man bland annat har brunbjörnar, har man valt att sätta upp både en ordentlig mur samt ett elstängsel. Sedan kan man på insidan av muren pynta den med växter eller fototapet för att göra inhägnaden mera hemtrevlig för djuret. Lantbruksdjur brukar däremot hållas fritt inom en lättare inhägnad för att inte rymma, men samtidigt göra det möjligt för besökare att klappa djuren.

När skydden inte har hjälpt

Trots att man gör allt man kan för att hålla djuren borta från besökarna verkar det alltid finnas vissa människor som ändå råkar falla in hos djuren. Under 2010-talet har det varit ett par händelser där människor lyckats ta sig in innanför staket och skyddsnät, något som har skapat hemska scener för besökarna den dagen. På Köpenhamns zoo lyckades en man ta sig in bland tigrarna under nattetid och miste sitt liv. Mannen hade först lyckats bryta sig in i parken och sedan tagit sig över och förbi både skyddsmur, vakter och skyddsnät. Detta var första dödsfallet i parken sedan de öppnade portarna 152 år tidigare. På ett zoo i Chile fick besökarna se när en naken man hoppade in hos lejonen och snabbt kramade om de livsfarliga djuren. I detta fall var personal snabbt på plats och kunde skjuta lejonen innan de lyckades ge sig på den sinnesförvirrade mannen.