Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark är Nordens största djurpark med sin 1,75 kvadratkilometer stora yta – faktiskt en av de största djurparkerna i hela världen. I parken finns runt 80 djurarter, både inhemska till Sverige och från övriga världen, och flera av dem är utrotningshotade och ingår i bevarandeprogram (både svenska och internationella). Djurparken öppnade för första gången 1965, och redan på invigningsdagen den 27 maj hade man 48 000 besökare. Åren efter invigningen byggde man ut parken med snabb takt.

Förutom sina många djur har Kolmården även andra dragplåster och attraktioner. En av de mest kända är Safariparken, som stod klar för invigning 1972. I Safariparken kunde besökarna åka med sina egna bilar i ett inhägnat område där exotiska djur som lejon vandrade fritt. Detta är dock inte längre möjligt, eftersom Safariparken 2011 ersattes av det som nu kallas Safari, som består av en gondolbana som åker över området. Färden tar 28 minuter, och besökarna åker så lågt som 4 meter över marken under vissa delar av banan, och så högt som 25 meter under andra. Förutom lejon kan man också se björnar, giraffer och zebror under färden, och det är fortfarande en kittlande upplevelse. Safarin är en perfekt aktivitet för den som tycker om naturen och spänning. Du som håller på att arrangera en möhippa i Stockholm för en brud som tycker om just det kan kontakta Äventyrsbanan för den perfekta möhippan: att göra en nervkittlande höghöjdsbana!Kolmården_delfin

En annan välkänd och välbesökt attraktion på Kolmården, som framförallt uppskattas av de yngre besökarna, är Bamses värld. Bamses värld är en liten temapark inom Kolmårdens område där man har byggt upp flera av byggnaderna från Bamses värld, och där barnen kan träffa Bamse och hans vänner. Parken invigdes 1998.

Den allra populäraste attraktionen på Kolmårdens djurpark är dock Delfinariet, det största av sitt slag i världen med sina tre bassänger som sammanlagt rymmer 6 400 kubikmeter vatten. I Delfinariet visas delfinshower flera gånger om dagen, och när en show inte är i gång kan besökarna se delfinerna på nära håll genom undervattensfönster.

Kolmården fortsätter att utvecklas och bredda sitt utbud. Under 2016 kommer till exempel en ny bergochdalbana att invigas i parken, ”Wildfire”, som marknadsförs som världens bästa bergochdalbana i trä.