Gratis inträde för rödhåriga på Twycross Zoo

Rödhåriga är ovanliga. Närmare bestämt 0,6% av världens befolkning har rött hår, en minoritet. Även om de ofta porträtteras i filmer och musiktexter är det sällan man hör att ett erbjudande endast gäller rödhåriga. Men det är precis vad som händer på Twycross Zoo. Är du rödhårig? Och råkar vara i England den 19:e augusti? Det är nämligen ett speciellt datum. Åtminstone för de som vill in på Twycross Zoo. Som rödhårig kan man spara en rejäl slant på inträdet då alla rödhåriga får gå in gratis. Det oväntade erbjudandet är i själva verket ett sätt att fira orangutangens dag. För rödhåriga är ovanliga men det är verkligen orangutanger också.

Batu, Kibriah, Maliku och Molly

Så för att firaorangutangens dag får rödhåriga fritt inträde. På Twycross Zoo har man möjlighet att kika närmre på fyra rödpälsade orangutanger. De som firas på plats heter Batu, Kibriah, Maliku och Molly. Det är en hane och tre generationer honor som bor tillsammans på Twycross Zoo, som ligger nordost om Birmingham. Här har man den största samlingen primater i västvärlden och orangutangens dag är såklart därför extra viktig att fira just här. Bara under de senaste 60 åren har världens orangutanger minskat med över 50% på grund av planteringar av palmolja. Man vill med hjälp av denna dag uppmärksamma det rådande läget för världens orangutanger och skapa bättre förutsättningar för dem att leva fridfullt i naturen.

Inget gratis firande med peruk

Personalen i entrén har tydliga instruktioner och färgkartor för att att säkerställa att en person verkligen kvalificerar sig för gratis inträde. Man räknar med långa köer och ökar personalstyrkan och öppettiderna en dag som denna. Kvinnor som män, barn som gamla, alla med rött hår är välkomna in gratis. Men kommer du med peruk åker du dock på att betala. Erbjudandet gäller endast naturliga och färgade rödhåriga. Men en burk hårfärg ska vara mycket billigare än inträdet och kanske värd att använda för att gratis få fira orangutangens dag med Batu, Kibriah, Maliku och Molly. De är i alla fall garanterat tvättäkta rödhåriga!