Skansen Zoo

I Sveriges huvudstad Stockholm finns Skansen Zoo – ett av Sveriges mest besökta turistmål både för utländska och inhemska turister. Men vad vet du om Skansen? Det grundades redan år 1891 av Artur Hazelius som var orolig över att svensk folkkultur var på väg att försvinna. Han reste därför runt i Sverige och samlade in olika svenska men även skandinaviska föremål, folkminnen och annat. Skansen blev snabbt en succé och dess intäkter finansierade bland annat Nordiska Muséet. Idag är Skansen ett populärt turistmål för många barnfamiljer som är på semester. Och på tal om semester: vinn semesterkassan med hjälp av V75. Läs mer om Skansen längre ner.

DCF 1.0

Visste du detta om Skansen?

Idag har nästan alla svenskar besökt Skansen minst en gång i sitt liv. Och kanske har du tröttnat på Skansen och inte vill besöka det något mer. Men kanske finns det saker du inte visste om Skansen? Namnet kommer från ordet skans som betyder lekstuga – det som var det första att upplåtas på området. De första åren var det faktiskt väldigt få djur. Det var inte förrän tio år senare som man köpte in djur från en cirkus. 1924 byggdes ett aphus och det var då som Skansen fick status som djurpark. Till och med elefanter har funnits på Skansen men togs bort på 80-talet då elefanterna ansågs lida på grund av för litet område. Idag har Skansen fått stort inflytande över friluftsmuseum i bland annat Östeuropa som har tagit efter konceptet. Idag är Skansen det mest besökta museum i Sverige, tätt följt av Vasamuseet. En stor anledning är förstås det populära allsångsprogrammet Allsång på Skansen. Sedan 1930 har programmet funnits av och till med olika programledare, inte minst med Lasse Berghagen.

Djuren på Skansen

Det började med några höns – idag finns det flera olika djur som vi känner igen på våra breddgrader men även flera exotiska djur. Pingviner, sjölejon som hade shower, asiatisk elefant, babianer, schimpanser – idag finns dessa knappt kvar. Några såsom som colobusapa, mosambiksiska och astrilder. Där det förut fanns en isbjörn finns nu bara en brunbjörn. Däremot är det fler av de svenska djuren älg, lodjur, varg och järv. Skansen var även med och räddade en av de sista exemplaren av Visenten, som är en underart av Bisonoxen. Under 1900-talet fanns det bara 54 kvar i världen, varav två på Skansen. De lyckades få dem att para sig och utifrån detta par kom det nya exemplar som parade sig med de övriga i världen. Nu har artbeståndet växt sig starkt och det är bland annat tack vare Skansen. Lill-Skansen är delen där barn kan få lära sig mer om djur och natur. Barnen uppmuntras även att ta sig runt för att lära sig mer om de olika arterna – bland annat genom att gå in i ett fågelhus.